Att leva av duodje skulle också kunna sägas: att leva med duodje. För att kunna försörja dig på duodje och ha det som huvudsaklig inkomstkälla behöver du arbeta och producera mycket. I grunden ligger ditt eget anlag för hantverket samt inte minst intresset och drivet.
På 1950/1960-talet ökade avsättningen för konsthantverket och det samiska konsthantverket blir en mycket uppskattad produkt hos såväl offentliga institutioner som hos privatpersoner. Avsättningen hos offentliga institutioner som museer och andra kulturinstitutioner och kyrkor, restauranger, hotell osv gjorde det möjligt för samiska slöjdare att utveckla sig inom duodje, många utvecklade sina produkter till mästarnivå.
Under 1900-talet har trä- och hornslöjd som försörjning varit särskilt framträdande inom vissa släkter och områden. Ur traditionen har man där utvecklat en viss stil, som har blivit till ett kännemärke. Vissa slöjdare har arbetat med egen maskinutveckling och på sätt försökt rationalisera tillverkningen. De har förnyat formgivning och materialanvändning och påverkat den moderna duodjens utveckling.
I denna monter presenterar vi slöjdare ur flera släkter: familjerna Sunna och Svonni från Kiruna kommun samt slöjdare från Kaitum-området, Gällivare kommun; Fankki, Poggats, Saitton. De ärvde så att säga slöjdtraditionen och med den traditionen i bagaget har de tagit slöjden till nya nivåer.
I montern visar vi föremål av Anders, Hans, Knut, Lars-Levi och Tore Sunna. Kiruna kommun. Vill du veta mer om dessa föremål klicka här >>. I montern visar vi också föremål av Erik, Gunnar, Olav och Per-Ola Svonni, Kiruna kommun. Vill du veta mer om dessa föremål så klicka här >>. Mer om föremålen av Anders, Erik, Johan, Jon Pål, Nikolaus, Torsten Fankki och två Esaias Poggats (farbror och brorson) samt Roger Saittons föremål: klicka här >>. Då kommer du till vår föremålsdatabas Carlotta.
Vill du veta mer om föremålen i museet? Du kan söka i vår föremålsdatabas som heter Carlotta.
Därifrån kan du söka dig vidare bland de andra föremålen i museets samling.
I museets föremålsdatabas finns;
Ca 10 000 kulturföremål
Ca 21 000 naturobjekt
Ca 50 000 fotografier i bildarkivet
Sök så här: skriv in ordet du söker på i sökrutan och klicka på pilen. Då får du upp alla poster där ordet förekommer, dvs. sökningen görs i registret för foton, för kulturhistoriska föremål och för naturobjekt.
Databasen startsida hittar du här >>.
Om du har uppgifter att tillföra eller hittar fel i vår databas, hör gärna av dig så kan vi lägga till eller rätta: info@ajtte.com.