| |

GAPTA – Samisk dräkt och silver

GAPTA – Gákti/Gábdde/Gáppte/Gápttie

Samisk dräkt och silver

Utställningen öppnades för första gången 1997, men har omarbetats och återinvigdes i september 2022.

Dräkt

I utställningen visar vi 23 koltar från nio samiska dräktområden i svenska delen av Sápmi. Dräkterna är högtidsdräkter, som syddes upp till utställningen 1997. I den omarbetade utställningen, som öppnades 2022, är mycket är sig likt. Men vi har tillfört några nya plagg: stickade finvantar, en ny bältesväska och en yttermössa. Dräktsilvret har putsats upp och montrarna målats om.

Den stora förändringen är den digitala tekniken, ett helt nytt inslag i utställningen. Vid varje monter finns en touchskärm med fördjupat information om dräkterna, en karta över varje dräktområde, 360-graders filmer av dräktdockorna och detaljfoton av dräkterna i montern. I skärmarna kan du också se äldre fotografier av dräkterna i användning samt foton av dräkter och dräktdelar som finns i föremålssamlingarna på Ájtte och på Nordiska museet. I ytterligare en skärm berättar vi om samiska dräkttraditioner och samiska kläder. Här kan du se en karta över dräktområdena och läsa mer om tillverkning och material, historia och handel samt tradition och förnyelse. Ett bildspel på en vägg visar dräkter i användning år 2022.

Den samiska dräkten är en kraftfull samisk identitetsmarkering, men också ett plagg att trivas och känna sig vacker i. Den berättar att dess bärare är same och berättar från vilket område personen härstammar. Förr användes samiska kläder jämt, såväl till vardags som till helg. Under 1900-talet har konfektionsplagg ersatt kolten som vardagsplagg. Idag är den framför allt en högtidsdräkt som används vid dop, bröllop, konfirmation, examen och begravning.

De olika samiska dräkterna känns igen på dräktsnittet, dekoreringen och färgvalet. Dräkten sys utifrån gamla traditioner. Även släkt- och familjetraditioner påverkar dräktens utseende. I utställningen kan du att se att samiska dräkter är både lika och olika varandra. De ser olika ut i olika områden. Dräktområdena sträcker sig över nationsgränserna in i Norge och Finland. Gränserna mellan områdena är inte knivskarpa, utan samma dräktdelar eller detaljer kan användas i närliggande områden.

Samiskt dräktskick är levande, det förändras och utvecklas hela tiden. Dräkten utvecklas och har ständigt förändrats utifrån vad som ansetts vara passande eller inte. Samtidigt har det kvar sin grund i familjetraditioner och samisk kunskap.

     

Silverkammaren

Silver är och har varit viktigt för samer länge. Silver visade att man hade det gott ställt. Det gav dessutom sin bärare skydd mot onda ting.

I silverkammaren kan du se många olika föremål, här finns kåsor, skopor, skedar, bälten och kragar. Gemensamt för alla är att de är beställda av samer och tillverkade av guldsmeder från städer, det var så det gick till förr. Idag finns det samiska silversmeder.

          


Fördjupningsmaterial:
Kristina Ottiliana Persdotter Högbergs dräkt – föremålen i montern>>

Learn more: English in-depth material